1r Guardó SC

El 1r Guardó Salvador Casanova que fou anunciat el 10 de setembre de 2011, en el acte d’homenatge a que se li fa al Salvador a la plaça de la Porxada de Granollers, fou per l’entitat:

 

Voluntariat per la llengua

El Voluntariat per la llengua és un programa que té per objectiu que les persones que tenen coneixements bàsics de català el puguin practicar amb persones que parlen en català habitualment. El compromís d’una parella lingüística és de trobar-se una hora a la setmana, durant deu setmanes, per parlar en català. Aquesta iniciativa va néixer el 2003.

Les primeres pràctiques en l’àmbit del voluntariat lingüístic a Catalunya van començar als anys noranta, a les universitats catalanes, amb l’objectiu de facilitar l’acolliment dels estudiants no catalanoparlants que provenien, majoritàriament, dels programes Erasmus o Sèneca, per tal que poguessin seguir les classes en català. Aquest voluntariat, que encara es duu a terme, es va iniciar l’any 1996 a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va estendre ràpidament a les altres universitats catalanes.

Cal parlar també, com a precedent directe del programa «Voluntariat per la llengua», de l’experiència que es va dur a terme, durant el primer semestre de l’any 2002, al Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat.

Amb el Voluntariat, es transmet i reforça també la imatge del català com a llengua d’acollida i es potencia que les persones catalanoparlants s’acostumin a mantenir el català i a no canviar innecessàriament de llengua davant de persones estrangeres, de manera que es converteix en un instrument clar de foment de l’ús social del català.

El 26 de setembre del 2005 la Comissió Europea, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües, va fer públic el reconeixement d’aquesta activitat, considerant “Voluntaris per la llengua” una de les 50 millors experiències pedagògiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que es portaven a terme a la Unió Europea.

A la nostra comarca, i promogut des del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, amb la col·laboració de 269 entitats i 1.697 establiments, des de l’any 2004, s’han constituït 4.071 parelles lingüístiques a les poblacions de Caldes de Montbui, Canovelles, Cardedeu, Granollers, la Garriga, la Llagosta, Lliçà d’Amunt, Llinars, les Franqueses, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets, Sant Celoni, Sant Feliu de Codines i Santa Maria de Palautordera.

Podeu trobar més informació a: www.vxl.cat.


  Díptic 1r Guardó SC

Jurat del 1r Guardó SC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s